Tarhana Hamuru Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
Tarhana Hamuru Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
- 1.5 kg domates
- 1.5-2 kg kapya biber
- 1 kg kuru soğan
- 1 kg yoğurt ( mümkünse meskende mayalanmış )
- 1 /2 paket instant maya yahut 1/2 (yarım) adet yaş maya
- 1 su bardağı süt kaymağı yahut 1 paket krema
- 1 demet taze nane
- 3 çorba kaşığı kalın tuz
- 5-7 kg un
Not EkleTarifi Yazdır
- Domates naneler ile birlikte kabuklu olarak robottan çekilir.
- Kapya biber ve soğan da başka ayrı çekilerek hazırlanır.
- Genişçe bir kaba unun büyük ölçüsü dökülür.
- Soğan fazlaca sulanırsa fazla suyunu kullanmayabilirsiniz.
- Unun üzerine çekilen sebzeler, maya ,tuz ve yoğurt eklenir.
- Yoğurt mümkünse meskende mayalanmış olmalı hatta yavaşça ekşimiş olursa fazlaca daha âlâ olur.
- Krema tarhanaya inanılmaz hoş bir lezzet veriyor yoksa yerine süt kaymağı kullanılabilir tıpkı kararı alırsınız. Daha doğal alternatif için süt kaymağı tavsiye ederim.
- Yoğurmaya başlanır.
- Sebzelerin su oranına göre aldığı un ölçüsü değişir.
- Ele fazlaca yavaşça yapışan bir hamur elde edene kadar yoğurulur.
- Üzeri örtülerek sarılır.
- İlk gün taşma yaşanabilir.
- Akşam bir sefer denetim edebilirsiniz.
- 9 gün boyunca her gün bir kere açıp yoğurulur 10 gün tepsilere altına bez sererek kaşık kaşık dökülür.
- Kurudukça alt üst edilir ve kırılarak ufalanmaya başlanır.
- Ufaltılmış kesimler ortada denetim edilerek karıştırılır.
- Elinizle ovalandığınızda hamur olmadan ufalanıyorsa elekten geçirmeye hazırdır.
- Elle ovalanan tarhana elekten geçirilir ve yine güzelce kuruması için pak çarşaf serilmiş gölge bir ortamda ortada karıştırarak 2 gün daha kurutulur. Afiyet olsun.
Tarhana Hamuru Tanımı Fotoğraflı Yapılışı