Tarhana Hamuru

AAmaan

Global Mod
Global Mod
Tarhana Hamuru Tanımı İçin Malzemeler

  • 1.5 kg domates
  • 1.5-2 kg kapya biber
  • 1 kg kuru soğan
  • 1 kg yoğurt ( mümkünse meskende mayalanmış )
  • 1 /2 paket instant maya yahut 1/2 (yarım) adet yaş maya
  • 1 su bardağı süt kaymağı yahut 1 paket krema
  • 1 demet taze nane
  • 3 çorba kaşığı kalın tuz
  • 5-7 kg un
Tarhana Hamuru Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTarifi Yazdır

  1. Domates naneler ile birlikte kabuklu olarak robottan çekilir.
  2. Kapya biber ve soğan da başka ayrı çekilerek hazırlanır.
  3. Genişçe bir kaba unun büyük ölçüsü dökülür.
  4. Soğan fazlaca sulanırsa fazla suyunu kullanmayabilirsiniz.
  5. Unun üzerine çekilen sebzeler, maya ,tuz ve yoğurt eklenir.
  6. Yoğurt mümkünse meskende mayalanmış olmalı hatta yavaşça ekşimiş olursa fazlaca daha âlâ olur.
  7. Krema tarhanaya inanılmaz hoş bir lezzet veriyor yoksa yerine süt kaymağı kullanılabilir tıpkı kararı alırsınız. Daha doğal alternatif için süt kaymağı tavsiye ederim.
  8. Yoğurmaya başlanır.
  9. Sebzelerin su oranına göre aldığı un ölçüsü değişir.
  10. Ele fazlaca yavaşça yapışan bir hamur elde edene kadar yoğurulur.
  11. Üzeri örtülerek sarılır.
  12. İlk gün taşma yaşanabilir.
  13. Akşam bir sefer denetim edebilirsiniz.
  14. 9 gün boyunca her gün bir kere açıp yoğurulur 10 gün tepsilere altına bez sererek kaşık kaşık dökülür.
  15. Kurudukça alt üst edilir ve kırılarak ufalanmaya başlanır.
  16. Ufaltılmış kesimler ortada denetim edilerek karıştırılır.
  17. Elinizle ovalandığınızda hamur olmadan ufalanıyorsa elekten geçirmeye hazırdır.
  18. Elle ovalanan tarhana elekten geçirilir ve yine güzelce kuruması için pak çarşaf serilmiş gölge bir ortamda ortada karıştırarak 2 gün daha kurutulur. Afiyet olsun.
Maya kullanmak zarurî değildir. Ekşi mesken yoğurdu kullanmak fermente sürecini başlatır. Kabarmasından telaş ediyorsanız, soğuk bir havada hazırladıysanız ya da bulunduğunuz bölge soğuk iklime sahipse kullanmak işi garantiye alır.

Tarhana Hamuru Tanımı Fotoğraflı Yapılışı