Şakşuka Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
Not 1: Çok karıştırmıyoruz ezilmemesi için. Kızarttığımız için biber ve patlıcan epey yumuşak olacaktır.
Not 2: Kavanoz kapakları yeni ve kaynamış olmalıdır.
Not 3: Gereç ölçülerini değiştirebilirsiniz.
Şakşuka Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
- 4 kg bursa domatesi (salçalık domates)
- 4 büyük bahçe domatesi
- 8 adet sarımsak
- 3 kg patlıcan
- 1.5-2 kg kil biber yada diğer biberde olur ben acısız kıl biber kullandım
- 1.5 kg kapya biber
- Sıvı yağ
- Tuz (kış hazırlıklarında genelde kaya tuzu tercih ediyorum)
Not EkleTarifi Yazdır
- Öncelikle domatesleri soyalım. Blenderden geçiriyoruz tencerede pişirmeye başlıyoruz. Suyunu bırakıp çekince yani yoğunlaşınca (suyunu çekince salça üzere sıçramaya başlıyor) tuzunu ve sarımsakları ekliyoruz. Beş dakika daha pişirip kapatalım.
- Patlıcanları soyup kızartmalık doğruyoruz. Biberleri kızartmalık doğruyoruz. Kıl kapya biberide kızartmalık doğrayalım.
- Patlıcanların rengi kararmadan sıvı yağ da tuzlayıp olağan kızartma yapar üzere kızartalım. Tuzunu az tutun.
- Kapya ve kıl biberler ortasında tıpkı süreci uyguluyoruz. Kızarttıklarımızın altına havlu kağıt serip fazla yağını alalım.
- sonrasındasında kızartma süreci bitince kızarttığımız biber patlıcan ve kapya biberleri domates sosun içine ekliyoruz. Karıştırıp tuzuna bakıyoruz. Tuz yeterliyse eklemiyoruz.
- Ocağın altını yakıp birkaç dakika bu türlü kaynatalım zira sıcak kavanoza kapatacağız.
- Kaynayan şakşukayı kavanozlara koyabilirsiniz dilerseniz çabucak tüketebilirsiniz. Sıcak kapatıp aykırı çevirelim bir gün o biçimde beklesin. Afiyet olsun.
Not 1: Çok karıştırmıyoruz ezilmemesi için. Kızarttığımız için biber ve patlıcan epey yumuşak olacaktır.
Not 2: Kavanoz kapakları yeni ve kaynamış olmalıdır.
Not 3: Gereç ölçülerini değiştirebilirsiniz.
Şakşuka Tanımı Fotoğraflı Yapılışı