O2 Telefónica ve Ericsson, mmWave aracılığıyla gigabit hızında veri duşunu gösteriyor

sıcakkafa

Yeni Üye
O2 Telefónica ve Ericsson, laboratuvarda ilk kez Cloud RAN teknolojisine dayalı 26 GHz bandında mmWave teknolojisini kullanan 5G mobil iletişimi test etti. 800 MHz geniş bant üzerinden “4 GBit/s’den fazla” ilettiler.

Reklamcılık



Böylece bu yapı, kablolu Gigabit Ethernet ağlarının yaklaşık dört katı hız sağlar, böylece buna neden ihtiyacınız olduğu sorusu ortaya çıkar. Her iki şirket de özel kullanıcıları düşünüyor ve büyük veri hacimleri ve 10 ms’nin çok altında kısa gecikmelerle bulut oyunlarını oyuna getiriyor. Oyuncular daha sonra bunun için mmWave aracılığıyla eve teslim edilecek olan “ek ağ kapasitelerini rezerve edebilir”. Ancak görünürde hala böyle bir tarife veya uç cihaz yok ve kesin konuşmak gerekirse, ultra hızlı mobil iletimin ana uygulama alanı endüstridir.

Araba için veri duşu


Örneğin, üretim hatlarında, arabalar çok kısa bir süre içinde önceden tanımlanmış bir noktada tüm yazılımlarla yüklenebilir – araba üreticisi jargonunda bu işleme veri duşu denir. İnşaat sahalarında, beton ve çelik yapıların yüksek çözünürlüklü X-ray görüntüleri, değerlendiren bilgisayara anında iletilebilir ve ağ operatörleri bu teknolojiyi kullanarak gigabit kapasiteli (Sabit Kablosuz Erişim, FWA) radyo destekli sabit ağ bağlantıları sunar.

İki şirket laboratuvar kurulumunda ilk kez bulut RAN teknolojisini kullandı. Telefónica böylece radyo erişim ağının bazı bileşenlerini ve işlevlerini sanallaştırır ve bunları yazılım olarak çalıştırır. Open RAN konseptine benzer şekilde, mobil ağ operatörleri, Intel yonga setlerine sahip bilgisayarlar gibi ortak donanımları kullanabilir.


Hızlı yayınların temeli, ekstra geniş radyo bantlarıdır. Şimdiye kadar, LTE ve 5G mobil iletişimlerinde 10 veya 20 MHz genişliğe sahip ayrı radyo bantları yaygındı, bazen 80 veya 100 MHz taşıyıcı toplama ile birleştirildi, çünkü 3 GHz’in altındaki ortak aralıkta, spektrumun büyük bölümleri uzun süredir başka bir yere atanmıştı. Milimetre dalga aralığındaki radyo bantlarıyla (kısaca mmWave), mobil iletişim endüstrisi artık radyo spektrumunun daha önce kullanılmayan kısımlarında Avrupa’da çok daha geniş bantlar açıyor. ABD’de AT&T, T-Mobile ve Verizon, birkaç yıl önce mmWave teknolojisini kurmaya başladı ve örneğin sabit hat değişimi olarak test etti – bu, ağ operatörlerini maliyetli fiber optik bağlantı kurulumundan kurtarıyor.

Reklamcılık

Ancak aşağıdakiler mmWave bandı için de geçerlidir: frekans ne kadar yüksekse, menzil o kadar kısadır. Buna göre, 26 GHz’lik bir baz istasyonu en fazla birkaç yüz metre köprü kurarken, 1800 MHz frekansları kullanırken birkaç kilometrelik bir yarıçapı kapsıyor. Bu nedenle ağ operatörleri, örneğin ülke çapında mmWave sunmakla pek ilgilenmezler. Almanya’da, teknolojinin özel mobil ağlar (kamuya açık olmayan tesislerdeki kampüs ağları), örneğin robotların hızlı ağ oluşturması için üretim teknolojisinde kullanılması daha olasıdır.

Federal Ağ Ajansının özellikle kampüs ağları için iki radyo bandı ayırmasının nedenlerinden biri de budur: 3,7 ila 3,8 GHz aralığı (5G bandı n78, LTE bandı 43) ve 24,25 ila 27,50 GHz (kısaca 26 GHz bandı). n78 bandı uzun süredir kullanılıyor; Çeşitli şirketler bu amaç için baz istasyonları, sunucular, yönlendiriciler, adaptörler ve akıllı telefonlar gibi uygun ağ cihazları tedarik etmektedir. Federal Ağ Ajansı, n78 bandında özel mobil iletişim için 300’den fazla şirkete kullanım hakkı verdi. Temmuz ortasına kadar 26 GHz bandında toplam 17 şirket vardı. Telefónica’ya ek olarak, bunlar arasında uçak üreticisi Airbus Defence and Space, Nokia Networks ve Dortmund ve Dresden üniversiteleri yer alıyor.



c't Magazine'den daha fazlası



c't Magazine'den daha fazlası




(Ç)



Haberin Sonu