Mesken Yoğurdu (Taş Üzere Tutan Tüm Püf Noktalarıyla) Tanımı İçin Materyaller
Not EkleTanımı Yazdır
- 5 kg çiğ süt
- 2 yemek kaşığı yoğurt (Oda sıcaklığında)
- Yarım çay kaşığı tereyağ
- Yarım çay kaşığı toz şeker (Yoğurt mayası ekşiyse kullanabiliriz)
Not EkleTanımı Yazdır
- Sütümüzü orta ara karıştırarak kaynamaya bırakalım.
- Kaynamaya başladıktan daha sonra sütün içerisindeki suyun buharlaşıp çıkması için kepçe sayesinde sütümüzü havalandırarak karıştıralım.15 dk kadar kaynasın.
- Ocağın altını kapatıp sütün ılımasını bekleyalim.
- Serçe parmağımızla sütün sıcaklığını denetim edelim. Şayet parmağımızı 7 saniye kadar sütün içerisinde tutabiliyor ve daha sonrasında sütün sıcaklığı parmağımızı yakıyorsa olmuş demektir.
- Maya için 2 yemek kaşığı yoğurdun içerisine tereyağını ve sütten birkaç kaşık dökelim mayamız ılısın.
- Mayamız ekşi ise 1 çay kaşığına yakın toz şeker katabiliriz.
- Güzelce karıştırıp sütümüzün içerisine döktükten daha sonra bir kaç sefer karıştıralım.
- Tencerenin kapağını kapatalım.
- Tencereyi bir bezle yeterlice sarıp 5 saat kadar hiç açmadan bekletelim.Süre sonunda yoğurdumuz tutmuşsa ağızları açık bir biçimde oda sıcaklığına gelmesini bekleyelim.
- daha sonrasında buzdolabına kaldıralım.
- Bir gün ağzı açık biçimde dolapta bekletelim.Sulanmaması için yoğurdun üzerine bez örterek fazla suyunu alabilirsiniz.????