Mesken İmali Tarhana (Videolu)

AAmaan

Global Mod
Global Mod
Ev İmali Tarhana Tanımı İçin Malzemeler

• 1.5 kg kapya biber
  • Yarım kg havuç
  • 1 kg rio domates
  • 1 kg kuru soğan
  • 1 kg mesken üretimi süzme yoğurt
  • 1 su bardağı su
  • Yarım kg haşlanmış nohut
  • Yaklaşık 5 kg un
  • 2 çay bardağı tuz
  • Arzuya bakılırsa tarhana otu yahut dereotu ek edebilirsiniz
Ev İmali Tarhana Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTarifi Yazdır

1. Sebzeleri güzelce yıkayın. Domates hariç kabuklarını soyun. Temizleyin.
  2. Havuçları rendeleyin. Zerzevatları üçe dörde bölün.
  3. Sebzeleri ve nohutu robottan geçirin.
  4. Genişçe bir tencereye robottan geçirdiğimiz zerzevatları ve nohutu alın rendelenmiş havucu da ekleyip karıştırın.
  5. Üzerine bir su bardağı su ekleyin. Karıştırıp ocağa alın. Ağzını kapatın.
  6. Sebzeler yumuşayana kadar, suyunu çekene kadar pişirin.
  7. Ocağı altını kapatın. Sebzeler soğusun.
  8. Bu ortada yoğurdu kendiniz mayalayın. Ve ince bir süzgeçte süzdürün. Süzme yoğurdu kendiniz elde edin.
  9. Sebzeleri yine blenderdan geçirin uygunca küçük modüller haline gelsinler.
  10. Soğuyunca, genişçe bir leğene zerzevatları alın bu legende tarhanayı yoğuracağız ve mayalanacak pek geniş bir leğen olsun.
  11. Sebzelerin üzerine yoğurdu ve unu ek ederek ele yapışmayan bir poğaça hamuru kıvamında tarhana hamuru yoğuralım.
  12. Bu ortada havalar sıcak değilse bir paket yaş mayayı da ek edebilirsiniz ancak havalar sıcaksa maya eklemenize gerek yok.
  13. Yoğurdunuz hamurun üzerine pak bir sofra bezi ile örtün yahut bir kapak kapatacaksanız üzerini kesinlikle unlayın yoksa küflenmeler meydana gelir.
  14. Tarhanayı 3 gün boyunca orta ara karıştırarak mayalandırın.
  15. Normalde ben 3. Gün tarhanayı seriyorum ancak bu sefer konuğum vardı. 5. Gün serdim.
  16. Mayalanma mühleti uzadıkça tarhana da ekşimeler meydana gelir bu müddet içerisinde asla ekşi bir tarhananız olmuyor.
  17. Gün ortasında karıştırırken asla un eği yapmıyoruz. 5. Gün yani tarhanayı sereceğim gün sabah 9 üzere 2,5 su bardağı un ve sofralık tuz ekleyip bir daha poğaça kıvamında bir hamur elde ettim.
  18. Bu süreci bir gece önce de yapıp çabucak sabaha güneş goren bir yerde de serebilirsiniz. Ben sabah un ve tuzu ekledim.
  19. 3 saat daha sonrada minik modüller kopararak sofra bezi üzerine serdim.
  20. Eklediğimiz tuz asla hayli değil emin olun. Bu sayede epeyce kolay ovalanacak elenecektir.
  21. Bu etapta kesinlikle güneş bakılırsan havadar bir yerde olmalı.
  22. Tüm hamur bitene kadar tarhanayı dökün.
  23. henüz bir saat daha sonra bir yüzü kuruyan tarhananın başka yüzünü çevirin.
  24. bir süre daha sonra bir daha kuruduysa bu sefer ovalayarak kuruyup kurumadığına bakın.
  25. Parçalanıyorsa hiç bekletmeden tamamını parçalayın ufalansın.
  26. böyle de biraz bekletin. Mühlet ortama göre değişiklik gösterir. Benim için bu ovalama süreci, birinci dökme sürecinden tam 2 saat daha sonra olmuştu.
  27. Biraz daha ovalanıp ,hafifçe kuruyan ancak hala nemli olan tarhanayı bu kere gölgelik bir yere alın. Ben mutfağa taşıdım ve robottan geçirdim. İçerisine koyduğumuz tuz yardımıyla hayli kolay bir biçimde robottan geçip incecik bir hale geliyor.
  28. Tarhananın tamamını robottan geçirelim ve ince bir süzgeçten de geçirip un üzere bir kıvama getirelim. Geri kalan kesimler olursa elimizle ovalayalım.
  29. ondan sonrasında yine güzelce kuruması için tarhanaya sofra bezi üzerine serip bu defa gölgelik ve havadar bir yere yayalım. Orta ara gelip karıştırarak.
  30. Birkaç günde büsbütün kurumasını sağlayalım.
  31. Kuruma basamağında güneş görürse rengi ağarır bu yüzden kesinlikle gölge bir yer olsun.
  32. Kuruyan tarhanayı cam kavanozlarda serin ve güneş görmeyen bir yerde koruma edebilirsiniz içerisine birkaç tane defne yaprağı eklerseniz mutlaka bozulma olmayacaktır.
  33. Tarhanamızın büsbütün kuruduğundan emin olalım.
  34. Bu tarifle ekşi olmayan sahiden tadı tuzu yerinde bol vitaminli bir çorba elde ediyorum. Kesinlikle denemelisiniz.
Tarife daha ayrıntılı olarak kanalımda anlattım. Tüm bilgileri ile izlemek isterseniz kanalıma hepinizi beklerim
🔽
.

Ev İmali Tarhana Tanımı Fotoğraflı Yapılışı