Ev Üretimi Tarhana Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- Yarım kilo süzme yoğurt
- 1 kilo konut yoğurdu (Biraz ekşimiş olmalı)
- 3 çorba kaşığı kaymak
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 1,5 kilo kapya biber
- 1 kilo yeşil köy biberi
- 6 adet orta uzunluk soğan
- 1 baş sarımsak
- 1 demet maydanoz
- 1 demet dereotu
- 1 demet nane
- 1 çorba kaşığı zerdeçal
- 1 çorba kaşığı kekik
- 1 çorba kaşığı acı pul biber
- Tuz
Not EkleTarifi Yazdır
- Derin ve kapaklı bir kapta yoğurtlar ve kaymak güzelce karıştırılır.
- Domates soyulur ve rondolanır. Yoğurt içine eklenir.
- Kapya biber ayıklanır ve rondolanır. Yoğurda eklenir.
- Yeşil biber ayıklanır ve rondolanır. Yoğurda eklenir.
- Soğan soyulur ve rondolanır. Yoğurda eklenir.
- Sarımsak soyulur ve dövülür. Yoğurda eklenir.
- Maydanoz, dereotu, nane ayıklanır ve rondolanır. Yoğurda eklenir.
- Haşlanmış nohut rondolanır ve yoğurda eklenir.
- Baharatlar da yoğurda eklenir.
- Yoğurda eklenen tüm materyaller düzgünce karıştırılır.
- Yoğurt ekşi kokusu alana kadar 3-4 gün beklenir.
- Ekşimtrak koku alan yoğurt karışımına yavaş yavaş un eklenerek yoğrulur. Ele yapışacak kıvamda olmalıdır.
- Yoğurma süreci tamamlandığında kabın kapağı kapatılır ve sıcak bir ortam olması için battaniye vs sarılır.
- Bir hafta kadar bekletilir. Hamur kabardıkça karıştırılır.
- Bir haftanın sonunda kavanozlara aktarılır. Her mevsimin çorbasıdır. Kastamonu yöresine nazaran bir tanımdır. Yöremizde tarhana hamur olarak saklanır ve kullanılır. Afiyet olsun.