Kışlık Salamura Yaprak Basma Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- 15 kg yaprak
- 5,6 kg iri salamura tuzu
- Su (Yapraklar suya banacak kadar)
Not EkleTarifi Yazdır
- Yapraklar uç kısmından toplanıp, destelenir.
- Dizilen desteler (Elçiler) genişçe leğene dizilir, üzerine çokça iri tuzdan serpilir.
- Tencerede su kaynatılır. Kaynatılan su, kaynar bir biçimde leğendeki yaprakların üzerine gezdirilir. Üzeri örtülür. Bu süreç akşamdan yapılıp yaprakların sararması (Haşlanması) sağlanır.
- Ben 15 kg yaprak salamura yaptığım için büyükçe leğende yaptım. 3,5 kg yapraktan yaparsanız suyu büyük bir tencerede kaynatıp (Suya tuz atarak) yaprakları içine basıp destesiyle kapağını örtüp yapabilirsiniz.
- Sabah soğuyan ve sararan yapraklarınızı deste deste avucunuza alıp, yaprakların sap kısımlarına avucunuzla tuz koyup, sararak (Rulo şeklinde) bidonun tabanına ve yaprakların ortalarını çokça tuzla basın.
- Bu ortada sudan aldığımız yaprakların fazla sularını sıkın, bidona basarak sıkıca doldurun.
- Üzerinide çokça tuzlayıp, üzerine çıkacak kadar da su koyup kapağını kapatın. Kışın yemek üzere yaprağınız hazır.