Gittikçe daha fazla ülke okullarda akıllı telefonları yasaklıyor

sıcakkafa

Yeni Üye


  1. Gittikçe daha fazla ülke okullarda akıllı telefonları yasaklıyor

Diğer Avrupa ülkelerinde yetkililerin akıllı telefonları sınıflardan yasaklaması yaygın bir uygulama olsa da Almanya'da tek tip kurallar bulunmuyor. Güney Belçika'nın Valonya bölgesi hükümeti yakın zamanda bölgedeki okullarda ve Brüksel'de internete bağlı cep telefonlarını yasaklamayı kabul etti. Bu nedenle ilkokullar yakında tam bir yasak getirmek zorunda kalacak. Gramer okulları gibi ortaokullar, gençlerin eğitimlerinin ilk üç yılında bu tür cihazları kullanmasını yasaklamaya teşvik ediliyor. Hükümet ortakları arasındaki koalisyon anlaşmasında, “Ekranların sağlık, konsantrasyon ve korkutma üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurarak, hükümet dikkatli bir politika izleyecek” deniyor. Ancak, öğrencilerin derslerinin bir parçası olarak tabletler gibi dijital araçları kullanmalarına hala izin verilecek.


Reklamcılık



Almanya henüz tam olarak orada değil. DAK'ın Hamburg-Eppendorf Üniversitesi Tıp Merkezi (UKE) ile işbirliği içinde gerçekleştirdiği medya kullanımıyla ilgili bir ankette, katılımcı uzmanlar akıllı telefonların ortaokullarda yasaklanması gerekip gerekmediği konusunda ikiye bölündüler. Ancak uzmanlar ilkokullar için bir yasaktan yanaydı. UNESCO da akıllı telefonların okullardaki eğitim için bir tehdit olduğuna inanıyor ve yasaklanması için baskı yapıyor. Ancak bu ülkede federal sistem ve eyalet eğitim bakanlıklarının farklı görüşleri nedeniyle tek tip bir yaklaşım başarısız oluyor. Örneğin CDU, ilkokullarda özel cep telefonlarına karşı en azından bir önlem almak istiyor. Özellikle Schleswig-Holstein'daki eğitim bakanı olan parti başkan yardımcısı Karin Prien, küçük çocukların akıllı telefonlar aracılığıyla artan medya tüketimini riskli olarak görüyor. Örneğin kırmızı-yeşil Aşağı Saksonya genel bir yasağa karşı kampanya yürütüyor. Öğretmenler derneği de böyle bir adımın hiç uygulanamayacağı görüşünde.

Almanya'da ev kuralları geçerlidir


Fizik öğretmeni Patrick Bronner, akıllı telefonların özel kullanımının yıllardır çoğu Alman eğitim kurumunda çocuklar ve gençler için ev kurallarıyla yasaklandığını belirtiyor. Yaygın bir istisna: Öğretmenler, tartışmalı BYOD (Kendi Cihazını Getir) konseptine göre derslerde cihazların kullanımına açıkça izin veriyor. Bronner'ın kendisi “tablet dersleri”nden yana: Özellikle yapay zeka çağında, bu kadar küçük bir bilgisayar, analog ders kitaplarının yanı sıra modern öğretim için temel ekipmanın bir parçası olmalı. Okullarda ne kadar çok tablet varsa, öğrencilerin o kadar az akıllı telefona ihtiyacı olacak ve bununla ilişkili BT güvenlik riskleri olacak.

Belçikalılar planlarıyla iyi bir şirketteler. Örneğin Hollanda Eğitim Bakanlığı, 2023 yılının ortalarında akıllı telefonlara ek olarak tabletleri ve akıllı saatleri de sınıflardan uzak tutmak istediğini duyurdu. İstisna: Cihazlara sınıfta gerçekten ihtiyaç duyuluyor veya öğrenciler tıbbi nedenlerle veya bir engel nedeniyle cep telefonlarına bağımlı. Alman Okul Portalı'nın bildirdiğine göre, 2024'ün başından beri ortaokullarda buna karşılık gelen yarı yasak yürürlükte. Sonuç olarak, bu yasal olarak kanıtlanmış bir zorunluluk değil, “acil bir öneri”. 2024/25 eğitim yılından itibaren yönerge ilkokul ve özel okullar için de geçerli olacak. Eğitim kurumları, sınıfta akıllı telefon kullanımının mantıklı olup olmadığına ve ne zaman mantıklı olduğuna kendileri karar verebilir. Son hükümet değişikliğinden sonra resmi bir yasağın tekrar tartışılması muhtemel.

Öncüler İtalya ve Fransa


Fransa'da cep telefonu kullanıcıları, ChatGPT, Gemini & Co.'nun zaferinden çok önce dersleri aksatıyorlardı çünkü oradaki okullarda 2010'dan beri akıllı telefon yasağı var. Başlangıçta, cep telefonlarının kullanımı yalnızca sınıflarda yasaktı. 2018'de, Fransız Ulusal Meclisi, teneffüslerde ve gerçek eğitim tesisi dışında okul etkinlikleri sırasında akıllı telefon kullanımını bile yasakladı. Yönetmelikler okul öncesi eğitim kurumları (Écoles maternelles), ilkokullar ve ortaokullar için geçerlidir. Okul portalı, yalnızca liselerin (lycées) muaf olduğunu yazıyor. Üç ila 15 yaş arasındaki çocuklar bu şekilde öğrenmeye daha iyi konsantre olabilmelidir. Yasa koyucunun amacı ayrıca gençleri siber zorbalıktan ve küçükler için zararlı içeriklerden korumaktır. İhlaller durumunda, öğretmenler cihazlara geçici olarak el koyabilir.

İtalya, 2007'de okullarda cep telefonlarını yasaklayan öncülerden biri. On yıl sonra daha liberal bir rejim iktidara geldi, ancak 2022'de Giorgia Meloni'nin kabinesindeki yeni Eğitim Bakanı Giuseppe Valditara (Lega Nord) cep telefonlarını sınıflardan tekrar yasakladı. Bakan, ekrana sürekli bakanların öğretmenlere yeterince saygı göstermediğini savunuyor. Ancak öğretmenler, eğitim amaçlı olmaları ve kullanımlarını denetlemeleri durumunda tabletlere, dizüstü bilgisayarlara ve masaüstü bilgisayarlara izin verebilirler.

İlgili yönergeler sıklıkla göz ardı edildiğinden, Valditara birkaç gün önce bir düzenlemeyi yürürlüğe koydu. Akıllı telefonların kullanımına ilişkin kısıtlamalar, ilkokuldan ortaokula ve liseye kadar tüm yaş grupları için geçerli, diye bildiriyor FAZ. Gelecekte, kursiyerlerin kalem ve kağıt kullanarak bir öğrenci takvimine ödevlerini yazmaları gerekecek. Analog yönteme geri dönmenin, ebeveynlerin çocuklarının öğrenme ilerlemesini ve konuyu anlamasını kolaylaştıracağı umuluyor. Valditara ayrıca derslerin daha sakin hale gelmesini ve öğrencilerin yazma becerilerinin gelişmesini bekliyor. Aynı zamanda bakan, öğretimde yapay zeka için bir pilot proje duyurdu. Ancak, bununla öncelikli olarak öğrenciler değil, teknoloji sayesinde performanslarını daha kolay ve daha iyi değerlendirebilecek olan öğretmenler çalışacak.

İngiltere: Seçkin öğrenciler için özellikli telefonlar


Şubat ayında, İngiliz Eğitim Bakanlığı, İngiltere'deki okulların dersler ve teneffüsler sırasında akıllı telefon kullanımını yasaklaması gerektiğine dair bir kılavuz yayınladı. Yönetim, öğrencilerin okula girerken cihazlarını teslim etmelerini ve eve dönene kadar dolaplarda tutulmalarını bile şart koşabilir. Sendikalar, kılavuzun eğitim sistemindeki gerçek sorunlardan, örneğin yetersiz personel ve özel gereksinimli çocuklar için yetersiz bakım gibi, dikkati dağıttığı için eleştirdi.

Eski Eğitim Bakanı Gillian Keegan (Muhafazakarlar), her okulun yönergeleri nasıl uygulayacağını en iyi bildiğini vurguladı. Bu yasal bir gereklilik değil. Hükümetin İşçi Partisi'ne geçmesinden sonra bunun değişip değişmeyeceği henüz belli değil. Bir öğretmen anketine göre, İngiliz okullarının yüzde 80'inde zaten cep telefonu yasağı vardı. Prens William ve Harry ile George Orwell'in mezun olduğu pahalı İngiliz elit yatılı okulu Eton College, yakın zamanda akıllı telefon yasağına geçti. Ancak, saygıdeğer odalarından mobil iletişimi tamamen yasaklamaya cesaret edemiyor. Tam gün okul, gençlere internet erişimi olmayan eski nesil bir Nokia cep telefonu sağlıyor ve bunu yalnızca arama yapmak ve kısa mesaj göndermek için kullanabiliyorlar. Bu, derslerdeki aksaklıkları en aza indirmek için tasarlanmıştır.

Danimarka, diğer İskandinav ülkeleriyle birlikte, okullarda dijitalleşmenin öncüsü olarak uluslararası alanda tanınmaktadır. Bununla birlikte, Danimarka Eğitim Bakanlığı da akıllı telefonların sınıflardan uzak tutulması gerektiğini tavsiye etmektedir. Bu nedenle birçok eğitim kurumu, yedinci sınıfa kadar öğrencilerin cihazlarını güvenli bir şekilde saklayabilecekleri “cep telefonu otelleri” sunmaktadır. Daha yüksek sınıflarda, akıllı telefonlar teneffüslerde ve serbest zamanlarda tolere edilmektedir. Okullar ayrıca dizüstü bilgisayarlarda dersle ilgili olmayan web sitelerine erişimi engellemelidir. Portekiz, her ay sabit cep telefonu olmayan günler üzerinde anlaşmaya varılan benzer uzlaşmalar deniyor. İspanya'da, yalnızca bazı özerk bölgeler yasa gereği tam bir yasak koymuştur.




(Asla)