Endonezya'da Apple sorunu: iPhone 16 yasağından bir milyar

sıcakkafa

Yeni Üye
Görünüşe göre Apple, Endonezya hükümetiyle aylardır kaynayan ekonomik anlaşmazlığı sona erdirmeye yakın. Orada, Apple'ın yatırım taahhütlerini yerine getiremediği iddiası nedeniyle Ekim ayında yeni nesil iPhone'lar için resmi bir yasak getirildi. Bu, yaklaşık 100 milyon avroluk toplam yatırımdan yalnızca 13,5 milyon avroluk nispeten küçük bir miktarı kapsıyordu. Ancak mesele Apple için artık çok daha pahalı: Birkaç tur müzakereden sonra şirket, şu anda yaklaşık 275 milyon nüfusu olan dünyanın dördüncü büyük ülkesine yeni üretim hatları şeklinde bir milyar ABD doları yatırım yapmaya hazır görünüyor. , diğer şeylerin yanı sıra.

Reklamcılık

Endonezya'dan AirTags

İş dünyası haber ajansı Bloomberg'in geçen hafta sonunda bildirdiği gibi Apple, anlaşmazlığı sona erdirmek için bir milyar dolar yatırım yapmaya hazırlanıyor. Apple başlangıçta 100 milyon dolar teklif etti ancak bu ne ekonomi bakanı ne de cumhurbaşkanı için yeterli oldu. Kasım ayında Apple'ın ilk anlaşması başarısız olduktan sonra bir hükümet sözcüsü, ülkenin amacının yerel üretimi güçlendirmek ve Endonezya'nın “Apple'ın küresel tedarik zincirinin bir parçası” olmasını sağlamak olduğunu söyledi. Endonezya henüz Apple için gerekli yarı iletkenleri üretebilecek durumda değil. Ekonomi Bakanlığı sözcüsü, “Ancak Apple'ın bunlara ihtiyacı varsa bileşenler yerel tedarikçilerden gelebilir” dedi.

Yüksek düzeyde yapılan daha sonraki müzakere turlarının ardından, anlaşmazlığın tarafları artık görünüşe göre hemfikir: Bilgili çevrelere göre Başkan Prabowo Subianto, Apple'ın milyar dolarlık yatırımını kabul etmeye rıza gösterdi. Buna yalnızca eğitim programları ve olası araştırma yerleri değil, aynı zamanda gerçek üretim de dahildir. Başlangıçta adı açıklanmayan Apple üreticilerinden biri, Singapur'dan gemiyle 45 dakika uzaklıktaki Batam adasında AirTag üretimini kurmak için 1.000 iş yaratacak. Orada satış ve lüks vergisinin olmadığı, ithalat ücretinin olmadığı bir serbest ticaret bölgesi var. Bloomberg'e göre Apple'ın planı, küresel AirTag üretiminin yüzde 20'ye kadarını Endonezya'da konumlandırmak. Gelecek yıl bunların geliştirilmiş ikinci versiyonunun çıkması bekleniyor. Bluetooth ve UWB takip cihazları milyonlarca kez satılıyor ve piyasada satılan fiyatı 30 Euro'nun biraz üzerinde olan bir Apple ürünü için ucuz.

Aksesuarlar ve eğitim programları

Milyar dolarlık pottan elde edilen paranın diğer kısımları, bu kez Cakarta'dan üç saat uzaklıktaki Bandung'daki başka bir Endonezya fabrikasına akacak. Orada “diğer aksesuar türleri” inşa edilecek. Son olarak Apple, kodlayıcılara yönelik eğitim programları da başlatacak. Başlangıçta başka hangi projelerin planlandığı belirsizliğini korudu.

Endonezya hükümetinin projeye yönelik dahili onayına rağmen Apple'ın, iPhone 16'nın ne zaman piyasaya sürülmesine izin verileceği konusunda henüz bir plan almadığı söyleniyor. Sonuç olarak grup bazı satışlarda kayıp yaşadı: Endonezya'daki 275 milyon insanın çoğu teknoloji meraklısı ve sakinlerin yarısı 44 yaşın altında.

(bsc)