Dünya Radyo Konferansı: Uluslararası Telekomünikasyon Birliği 6G’nin yolunu açıyor

sıcakkafa

Yeni Üye
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), 15 Aralık’a kadar Dubai’de gerçekleşecek 2023 Dünya Radyokomünikasyon Konferansı öncesinde altıncı nesil mobil iletişim (6G) için teknoloji ve standartların geliştirilmesine yönelik çerçeveyi yayınladı.

Reklamcılık



Teorik olarak 200 Gbit/s’ye kadar ulaşılabilir veri hızlarıyla 6G’nin yapay zeka, dijital sağlık ve Nesnelerin İnterneti alanlarındaki uygulamaları artırması ve sürdürülebilir bağlantı sağlaması amaçlanıyor. ITU Genel Sekreteri Doreen Bogdan-Martin Cuma günü yaptığı açıklamada, “ITU üye ülkeleri 6G’ye nasıl devam edecekleri konusunda anlaşarak önemli bir adım attılar” dedi.

İnternette İstihbarat


6G çerçevesinin ayrıntıları, düzenleyicilerin Kasım ayında Dubai’de düzenlenen radyokomünikasyon toplantısında kabul ettiği “uluslararası telekomünikasyon 2030” için ITU-R M.2160 Tavsiyesinde yer almaktadır. Bu nedenle üye devletler, yapay zeka ve özellikle makine öğrenimi alanındaki teknolojilerin sürekli ilerlemesi ve hızla yayılması göz önüne alındığında “iletişim sisteminin her parçasında zekanın mevcut olacağını” varsayıyorlar.

19 sayfalık makaleye göre, ağların yapay zeka yoluyla otonom yönetimi, kablosuz altyapıları da bir dereceye kadar izleyebilir, optimize edebilir ve onarabilir. Hava arayüzü olarak adlandırılan arayüzün de yapay zeka modelleri tarafından geliştirilmesi muhtemeldir. Yapay zeka odaklı bir kablosuz ağ, otomatik veri algılama, isteğe bağlı işlevlerin sağlanması ve “son derece düşük gecikme süresiyle gerçek zamanlı iletişim” (gecikme süresi) dahil olmak üzere otomatik ve akıllı ağ hizmetlerini mümkün kılacaktır.

6G ile birlikte gelmesi beklenen dijital sağlık hizmetleri arasında etkileşimli uzaktan izleme, tele teşhis ve ağ bağlantılı ambulanslar da dahil olmak üzere tele tıbbi uzaktan destek, tele rehabilitasyon ve çevrimiçi klinik çalışmaların daha kolay yürütülmesi yer alıyor. Bu, özellikle kentsel ve kırsal alanlar arasındaki dijital uçurumu kapatabilir.

6G ayrıca “çevre üzerinde mümkün olan en düşük etkiye sahip olmalı ve güç tüketimini en aza indirerek, enerjiyi verimli kullanarak ve sera gazı emisyonlarını azaltarak kaynakları verimli kullanmalıdır.” Döngüsel ekonomi ilkeleri, “yeniden kullanım, onarım, yeniden kullanım veya geri dönüşüm gibi önemli hususlar aracılığıyla kaynakların değerinin korunmasına ve iyileştirilmesine ve ömrünün uzatılmasına” yardımcı olur.

Giderek daha fazla spektrum


Düzenleyiciler, yeni nesil mobil iletişimin muhtemelen “veri hızlarını, kapasiteyi, yeni uygulamaları artırmak ve yeni yetenekler sağlamak için” yeni ve daha fazla spektruma ihtiyaç duyacağını belirtiyor. 6G, 1 GHz’in altından 100 GHz’in üstüne kadar geniş bir frekans bandı aralığını kullanmalıdır. Düşük frekans aralıkları “ülke çapında kapsama sağlamak” ve iç mekan bağlantılarını geliştirmek için hayati önem taşıyor.

İdeal koşullar altında cihaz başına ulaşılabilecek maksimum veri hızını 50, 100 ve 200 GBit/s olarak belirtirler. 5G’de ise bu oran 20 GBit/s’dir. Günlük hayatta kullanıcıların kullanımına sunulan hedef veri hızını 300 ile 500 MBit/s (5G: 100 MBit/s) arasındaki değerler olarak belirtiyorlar. Gecikme 0,1 – 1 milisaniye olabilir. ITU radyo sektörünün artık 6G arayüz teknolojileri için teknik gereklilikleri, başvuru sürecini ve değerlendirme kriterlerini tanımlamaya odaklanması bekleniyor. ITU ayrıca GSM’den UMTS’ye ve 5G’ye kadar önceki nesillerin standardizasyonunda da yer alıyordu.


(vbr)



Haberin Sonu