Cep telefonu yasağında medya uzmanı: “Ebeveynler başarısız oldu”
Medya uzmanı Peter Holnick'e göre, Hesse'nin okullarında planlanan cep telefonu yasağı “acil bir çözüm”. DPA röportajında Darmstadt Medya Eğitimi ve İletişim Enstitüsü Genel Müdürü, “Bana on yıl önce sormuş olsaydı, yasağı kötü bulurdum, çünkü ebeveynler koydum. Ebeveynler büyük ölçüde başarısız oldu ve bu yüzden bu yasağı memnuniyetle karşılıyorum” diyor. “Cep telefonlarını okuldan uzak tutmalısın çünkü çok kırılıyorlar.”
Bir sonraki öğretim yılından 2025/2026'dan itibaren Hessen, okullarda cep telefonlarının özel kullanımını yasaklamayı planlıyor. Ancak, cihazlar orada daha ileri götürülmelidir. Eğitim Bakanlığı'na göre, örneğin belirli odalardaki üstokul öğrencileri için ortaokullarda istisnalar getirilebilir.
Uzman: Eğlence endüstrisi çocukları cep telefonlarında tutmak istiyor
Birçok öğretmenin hiçbir fikri olmaz, ebeveynlerin bile hiçbir fikri olmazdı – ve “o zaman akıllı telefon gittikçe daha fazla sorun haline geliyor” diye ekliyor Holnick. “Ancak endüstrinin tam olarak neyin gerekli olduğunu bilen bir ipucu var.”
Eğlence endüstrisinin amacı, bir çocuğun cep telefonunu mümkün olduğunca uzun süre kullanması gerektiğidir. “Ben kimim?” Neredeyse tamamen internete geçtim. Bununla birlikte, çocuklara ve ergenlere ebeveynler tarafından gittikçe daha az benzer şekilde eşlik edecektir. Ebeveynlerin çoğunluğu, çocukların dijital dünyada ne sürdüğü ile ilgilenmiyor.
İnternet suçu vakaları bir şaka değildir
Holnick'e göre, okullarda siber zorbalık gibi çok sayıda internet suçu var. Medya uzmanı, “Birçok ebeveyn bunun farkında değil, birçok öğretmen bunun farkında değil” diyor. Bu nedenle, bu suça karşı çok az yer alınacaktır. Örnek olarak Holnick, manipüle edilmiş fotoğraflarda bir sınıf arkadaşının başının bir porno sahnesine monte edildiğinden bahsediyor. “Bir çocuğun perspektifinden veya gençlik perspektifinden bakıldığında, bu bir şaka. Kurbanlar için çok daha fazla ve elbette yasalara aykırı.”
Ebeveynlerin çoğunun çocuklarıyla bir seviyesi yoktur, örneğin medyanın etkisi hakkında konuşmak. “Çocukların çoğu internette yalnız ve daha sonra bunu klikte işleyebilir ve daha sonra garip şeyler ortaya çıkıyor,” diyor Holnick cinsellik veya ölüm gibi konulara referansla.
Medya uzmanı, sorunların okullardaki cep telefonlarının yasaklanmasıyla çözülmediğini uyardı. Diyerek şöyle devam etti: “Çok paramız olsaydı, eğitim alanında bir yenilikimiz olsaydı, sınıftaki birinci sınıftan akıllı telefon konusunu öneririm.” Çocukların bunun için cep telefonu olması gerekmez.
5. sınıfta başlayın, ilk cep telefonu için yanlış zaman
Holnick, ilk kendi akıllı telefon için doğru zaman sorulduğunda cevap yok. Bu çok çocuğun gelişmesine ve yetiştirilmesine bağlıdır. “Biliyorum en kötü zaman beşinci sınıfın başlangıcıdır.” Sonra yeni bir okul, yeni öğretmenler, yeni arkadaşlar var. “Ve sonra bunun üstünde bir akıllı telefon? Bu çok fazla.”
(MHO)