Biden’ın ömrünü kurtarmasına karşın geride bırakılan Afgan tercüman, nihayet ülkeden çıktı

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Biden’ın ömrünü kurtarmasına karşın geride bırakılan Afgan tercüman, nihayet ülkeden çıktı
Tüm ABD askerlerinin çekilmesini 30 Ağustos’ta tamamlayarak Afganistan’ı Taliban’ın denetimine terk eden Lider Joe Biden’ın 2008’de senatörken ziyaret ettiği ülkede hayatını kurtaran Aman Halili’nin Taliban’ın eline düşme tehlikesinden kurtulduğu belirtildi. ABD ordusunun kendisiyle bir arada çalışmasına karşın geride bıraktığı Afganlardan olan Halili’nin eşi ve 5 çocuğundan oluşan ailesiyle bir arada Pakistan’a ulaşmayı başardığı ABD Dışişleri Bakanlığı tarafınca duyuruldu.

Interpreter who helped rescue Biden in 2008 leaves Afghanistan https://t.co/BZNicjfiM5

— BBC News (World) (@BBCWorld) October 12, 2021

Ağustos ayından beri Afganistan’dan ayrılmak için özel göçmen vizesi (SIV) problemlerinin çözülmesine yardım edilmesi davetinde bulunan, lakin kayıtlarının kaybedilmiş olması sıkıntısına takılan Halili, son ABD askeri de giderken “Sayın Lider, beni burada unutmayın” diyerek sesini duyurmaya çalışmıştı.

An Afghan interpreter helped rescue Joe Biden in 2008.

Yesterday, Joe left him behind.

“Mr. President…Don’t forget me here.”https://t.co/xtKIxVEaxY

— Benny (@bennyjohnson) August 31, 2021

sonrasındasında hepsi de eski ABD Lideri Barack Obama’nın idarelerinde misyon yapan Joe Biden, John Kerry ve Chuck Hagel’in 2008’de senatör oldukları periyotta Afganistan’ı ziyaret ederken askeri helikopterleri kar fırtınasına yakalanmış, vadiye mecburî iniş yapan ABD’li siyasetçileri mümkün pusudan kurtararak güvenliğe taşımak için Bagram Hava Üssü’nden hareket eden 82. Hava İndirme’nin rehberliğini ve çevirmenliğini Halili yapmıştı.

BBC News’e konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Halili ile ailesinin ‘Afganistan’dan inançlı biçimde ayrıldığını, akabinde Pakistan’dan daha ileriye hakikat seyahate başladığını’ söylemiş oldu.

Pakistan’a ulaşan 200’den çok Afgan’ın kurtarılmasına yardım eden Evvel İnsan Koalisyonu isimli örgüt de “Başkan Biden’in tercümanıyla ailesini güvenliğe kavuşturma gayretlerimize yardım ettikleri için ABD’li ve Pakistanlı yetkililere epey minnettarız” dedi.

ABD’nin çekilmesinin tamamlanmasının akabinde CNN’e konuşan Halili, Biden’a kendisini, eşini ve 5 çocuğunu kurtarması daveti yaparak “Ona güveniyorum, onun elinden her şeyin geldiğine güveniyorum” demişti.

Eylülde Halili’nin durumuyla ilgili sorulara, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki “En sevdiğim insanların bir kısmını kar fırtınasından kurtardığı ve tüm çalışmaları için kendisine teşekkür ederim. ABD tüm müttefiklerini tahliye etmeye kararlıdır” karşılığını vermişti.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.