Apple, iOS’ta daha fazla erişilebilirlik oluşturmak istiyor

sıcakkafa

Yeni Üye


  1. Apple, iOS’ta daha fazla erişilebilirlik oluşturmak istiyor

Apple, bu yıl için bilişsel, görsel, işitsel veya motor engelli kişiler için yeni erişilebilirlik özelliklerini duyurdu. iOS 17’ye kadar kullanıma sunulması beklenmeyen yeni özellikler, konuşamayan veya konuşma yetisini kaybetme riski taşıyan kişiler için araçlar da içerecek. Apple’a göre, yeni özellikler makine öğrenimini kullanıyor. Cihazdaki işlem gizliliği sağlamayı amaçlamaktadır.


Yardımcı Erişim bilişsel yükü azaltır


Yeni Yardımcı Erişim işlevi, uygulamaları ve işlevleri temel unsurlara indirger ve bilişsel yükü azaltmayı amaçlar. Böylece aramalar ve FaceTime aramaları tek bir telefon uygulamasında birleştirilir. Aynı şey haberler, kamera, fotoğraflar ve müzik için de geçerli. Assistive Access, yüksek kontrastlı düğmeler ve büyük etiketlerle kendi kullanıcı arabirimine sahiptir. Engelli kişilerin destekçileri, onların kurulmasına yardımcı olabilir.


Örneğin, görsel olarak iletişim kurmayı tercih eden kullanıcılar için mesajlaşma uygulaması, yalnızca emoji klavyesi ve görüntülü mesaj kaydetme olanağı sunar. Ana ekran ve uygulamalar için daha görsel, ızgara tabanlı bir düzen veya sıra tabanlı bir düzen arasında seçim yapabilirsiniz.

Okuma işlevini ve kendi sesinizi dijitalleştirin


iPhone, iPad ve Mac için Canlı Konuşma ile kullanıcılar, telefon aramaları, FaceTime aramaları ve konuşmalar sırasında söylemek istediklerini yazabilir ve yüksek sesle okumalarını sağlayabilir. Sık kullanılan ifadeler de hızlı okuma için kaydedilebilir. Bu özellik, konuşamayan veya zamanla konuşma yetisini kaybetmiş kişilere yöneliktir.

Yakın zamanda ALS (amiyotrofik lateral skleroz) teşhisi konmuş kişiler veya konuşma becerilerini kademeli olarak bozabilecek başka koşullara sahip kişiler gibi konuşma becerilerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olan kullanıcılar için Personal Voice, bir kendi sesine benzeyen ses. Bu, bir iPhone veya iPad’de bir kez rastgele bir dizi metin istemi okumayı içerir. Ses, makine öğrenimi kullanılarak 15 dakikalık ses materyalinden üretilir. Kişisel Ses, Apple yongaları olan iPhone, iPad ve Mac ile oluşturulabilir ve başlangıçta yalnızca İngilizce olarak sunulacaktır.


Altyazılar için tanıma


Büyüteç’teki “İşaretle ve Konuş”, görme engelli kullanıcıların birden çok etiketi olan fiziksel nesnelerle etkileşim kurmasını kolaylaştırır. Bir ev cihazı kullanan İşaretle ve Konuş, siz parmağınızı klavyede hareket ettirirken her tuştaki metni seslendirmek için kamera uygulamasından, LiDAR tarayıcıdan ve makine öğreniminden gelen girdileri birleştirir. İşlev, LiDAR tarayıcılı iPhone’larda ve iPad’lerde mevcuttur ve Almanca, İngilizce ve diğer birçok dili destekler. “Point and Speak”, kişi tanıma, kapı tanıma ve görüntü açıklamaları gibi mevcut çalıştırma yardımcılarını tamamlar.

Bunlara ek olarak, başka iyileştirmeler de tanıtılacak. Apple da 18 Mayıs Dünya Erişilebilirlik Günü’nü mağaza ve hizmetlerinde çeşitli etkinliklerle kutluyor. Apple, geçmişte yeni erişilebilirlik özelliklerinin bu tür önizlemelerini zaten vermişti. Şirkete göre, kısıtlamaları olan kullanıcıları temsil eden topluluk gruplarıyla çalışıyor.



Mac & i'den daha fazlası



Mac & i'den daha fazlası




(mki)



Haberin Sonu