Apple Intelligence: Apple, AB'deki iPhone'larda AI özelliklerini engelliyor

sıcakkafa

Yeni Üye
Apple, şimdilik AB'deki iPhone'lara yeni AI özellikleri getirmeme tehdidini yerine getirdi. “Apple Intelligence” artık iOS 18.1'in ilk beta sürümüne entegre edildi, ancak işletim sistemi, bir iPhone veya iPad'in 27 AB üye ülkesinden birinde bulunması koşuluyla yeni özellikleri engelliyor. İşletim sistemi bu durumda “Apple Intelligence şu anda ülkenizde veya bölgenizde mevcut değil” diyor.

Reklamcılık

Apple Intelligence için bekleme listesi var – ancak AB'de değil

AB dışında, geliştiriciler ve beta test kullanıcıları Apple Intelligence'a bekleme listesinde kaydolabilir ve genellikle kısa bir süre içinde etkinleştirilirler. Desteklenen donanıma ek olarak – iPhone 15 Pro (Max), iPad M1 ve üzeri – tek gereklilik bölge ve dilin ABD veya ABD İngilizcesi olarak ayarlanmasıdır.

Apple bu ablukayı Haziran ayında duyurmuştu: Dijital Piyasalar Yasası'nın neden olduğu “düzenleyici belirsizlikler” nedeniyle, bu yıl belirli işlevleri Almanya ve diğer AB ülkelerine getirmek muhtemelen mümkün olmayacaktı. Yeni birlikte çalışabilirlik gereksinimleri potansiyel olarak güvenliği ve veri korumasını zayıflatabilir. Ancak Apple daha fazla ayrıntıya girmedi. Dijital Piyasalar Yasası, Apple gibi kapıcıların, rekabet eden sağlayıcılardan rekabetin mümkün olması için platformlardaki arayüzlerin bu tür temel yeni hizmetler ve işlevler için mevcut olmasını sağlamasını gerektirir.

AB Rekabet Komiseri Margrethe Vestager, Apple'ın özellik blokajını bir suç kabulü olarak yorumlayarak, bunun “rekabeti ortadan kaldırmanın başka bir yolu” olduğunun kanıtı olduğunu söyledi.

Apple Intelligence macOS'ta kullanılabilir

Beta test kullanıcıları şu anda forumlarda iPhone'larında AB'de Apple Intelligence'ı açmanın yollarını arıyor. Ancak, engelleme açıkça işletim sistemine derinlemesine yerleşmiş durumda: Yalnızca AB içinde mevcut olan alternatif uygulama mağazaları ve yan yüklemelere benzer şekilde, iOS konumu belirlemek için çeşitli sinyalleri kontrol ediyor – bölgedeki Wi-Fi, konum hizmetleri ve mobil ağlar dahil.

Buna karşılık, macOS 15.1'in beta sürümündeki Apple Intelligence, dil ve bölge ayarları ABD veya ABD İngilizcesi olarak değiştirilerek, herhangi bir ek bükülme olmadan – hatta Alman Apple hesaplarıyla bile – kolayca test edilebilir. Apple'ın bunu neden bu kadar farklı ele aldığı açık bir soru olarak kalmaya devam ediyor. Sadece iOS ve iPadOS, sözde merkezi platform hizmetleri olarak, Dijital Piyasalar Yasası'nın yeni kurallarına tabidir, macOS şimdiye kadar bundan muaf tutulmuştur – kullanıcı grubu çok küçüktür.

(ben)