ABD, düşük gelirli ülkelere 500 milyon doz Pfizer aşısı bağışlayacak

dunyadan

Global Mod
Global Mod
ABD, düşük gelirli ülkelere 500 milyon doz Pfizer aşısı bağışlayacak
Kovid-19 ile gayret kapsamında dünya genelinde aşılama kampanyalarına sürat kesmeden devam ederken, ABD Lideri Joe Biden‘dan, düşük ve düşük-orta gelirli ülkelere aşı takviyesi geldi.

Beyaz Saray Kovid-19 tepesinde Biden yaptığı açıklamada, ABD’nin ‘Kovid-19 aşı deposu’ olacağı kelamını tuttuğunu belirterek, “Salgını burada yenmek için her yerde yenmemiz gerektiğini de biliyoruz. 2. Dünya Savaşı sırasında demokrasinin deposu olduğumuz üzere ABD’nin Kovid-19 aşılarının da deposu olacağına dair yemin ettim ve tutuyorum” tabirlerini kullandı.

Konuşmasında, duyurulan 500 milyon dozun üzerine ABD’nin dünya genelinde düşük ve düşük-orta gelirli ülkelere bağışlamak için ek 500 milyon doz Pfizer Kovid-19 aşısı da satın aldığını belirten Lider Biden, aşı dozlarının ise gelecek yıl sevk edileceğini duyurdu.

Biden, “Bu krizi yarım önlemlerle ya da yolun ortası hırslarıyla çözmeyeceğiz. Büyümemiz gerekiyor ve hükümetler, özel dal, sivil toplum, başkanlar, hayırseverler olarak üzerimize düşeni yapmalıyız. Bu, her şeyi kapsayan bir krizdir” dedi.

Ayrıyeten yıl başından bu yana ABD’de uygulanan aşıların sayısını da açıklayan Biden, “20 Ocak’ta misyona başladığımda tam olarak aşılanmış 2 milyon ABD’liden, bugün 182 milyon ABD’liye ulaştığımız için gurur duyuyorum. Ama buradaki salgını yenmek için onu her yerde yenmemiz gerektiğini de biliyoruz” sözlerini kullandı.

Global olarak aşılamaları genişletmek için ABD ile Avrupa Birliği (AB) içinde bir Kovid-19 aşı iştirakinin başlatıldığını belirten Biden, aşı dozlarının idaresini ve dünya çapında teslimatını desteklemek ismine 370 milyon dolar taahhüt etti.

Bunlara ek olarak ABD’nin, “Kovid-19 vefatlarını ve toplu oksijen dayanağı yoluyla bulaştırmayı azaltmak, Kovid-19 testlerini çoğaltmak ve sıhhat sistemlerini güçlendirmek” için yaklaşık 1.4 milyar dolar sağladığının altını çizen Biden, 2022’nin birinci çeyreğinde ise ikinci bir tepe önerdi.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.