AB Komisyonu cep telefonları için onarım ve enerji etiketleri çıkarıyor

sıcakkafa

Yeni Üye
AB pazarına arz edilen akıllı telefonların, diğer cep telefonlarının ve tabletlerin enerji verimliliği, pil ömrü, toza ve suya karşı koruma ve kazara düşmelere karşı dayanıklılık hakkında bilgi sahibi olması gerekecektir. AB Komisyonu Cuma günü bir yasama paketi başlattı. İlk kez bir onarılabilirlik endeksi de gösterecek olan yeni bir enerji etiketi öngörülüyor. Enerji tüketim etiketleri için diğer elektronik cihazlardan aşina olunan A’dan G’ye kadar skaladaki etiketler kullanılmaktadır.


Girişime göre, AB çapındaki enerji etiketleri ürün veritabanı (EPREL) cihaz hakkında ek bilgi sağlamalıdır. Üye devletler ve Komisyon, Aralık ayında yaklaşım üzerinde prensipte anlaşmıştı. Uygulama için, Brüksel hükümet kurumu şimdi enerji etiketiyle ilgili ikincil bir yasal işlem için bir taslak yayınladı. AB Parlamentosu ve Bakanlar Konseyi’nin herhangi bir itirazda bulunmak için iki ayı var.




Mobil cihazlar için yeni çıkartma taslağı



Mobil cihazlar için yeni etiket böyle görünmelidir


(Resim: AB Komisyonu)



21 aylık geçiş dönemi planlandı


Yürürlüğe girdikten sonra, her iki teklif de gerekliliklerin uygulanabilir hale gelmesinden önce 21 aylık bir geçiş dönemi öngörüyor. Plana göre, yeni enerji etiketi en geç 2025 yılına kadar tüm AB’deki cihazlarda mevcut olmalıdır. Ek derecelendirmeler bir araç simgesi aracılığıyla görüntülenir. Diğer şeylerin yanı sıra, demontaj için gereken adımların sayısı, yedek parçaların mevcudiyeti ve sağlanan yazılım güncellemelerinin süresi dahil edilmelidir. Taslak yönetmeliğin bir ekine göre, aynı zamanda “serbest düşüşte tekrarlı güvenilirlik testi” hakkında bilgi de içeriyor.


Aynı zamanda, AB Parlamentosu ve Konsey, Kasım ayında yapılan bir anlaşmaya uygun olarak cep telefonları, telsiz telefonlar ve tabletler için minimum gereklilikleri içeren bir eko-tasarım yönetmeliğini kabul etti. Bu, yanlışlıkla düşmelere veya çizilmelere karşı dayanıklılık, toz ve sudan korunma ve yeterince dayanıklı pillerin kullanılmasını gerektirir. Piller, orijinal kapasitelerinin en az yüzde 80’ini korurken en az 800 şarj ve deşarj döngüsüne dayanmalıdır. Apple veya Samsung gibi üreticilerin de temel yedek parçaları, ürün modelinin satışının sona ermesinden sonra 5 ila 10 iş günü içinde ve en fazla 7 yıl içinde tamircilere teslim etmesi gerekmektedir. İşletim sistemi yükseltmeleri, ürünün piyasaya sunulmasından en az 5 yıl sonra sağlanacaktır. Yeşil Düzen’den sorumlu Komisyon Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, “Telefonunuz sadece iki veya üç yıldan daha uzun süre dayanmalıdır” dedi. Bu arada hasar görürse tamiri kolay olmalı.


(mki)



Haberin Sonu